lauantai 12. marraskuuta 2016

Ihan itsetehty lanka

Toivoin taannoin oman kunnan työväenopistolta kehruukurssia ja yllättäen sellainen löytyi heti seuraavassa kurssitarjonnassa. Nyt on kuuden tunnin kurssi käytynä ja kädet täynnä uutta taitoa.

Tilasin värttinän, villatopseja ja lampaanvillaa  Villa Laurilalta. Ennestään oli pari kerää hahtuvalankaa, jolla aloitin homman. Se osoittautuikin hyväksi sillä hahtuvasta kehrääminen oli helpointa. Ei suinkaan helppoa. Mutta lopputuloksena tuli kiva jouluinen piparminttulanka. Eli ensin kehrätttiin molemmat langat erikseen omiin pikkukeriin ja sitten kerrattiin ne yhteen. Tämä pienehkö vyyhti vei aikaa noin. 6 tuntia!

 
Seuraavaksi opettelin topsista kehräämistä, jossa haasteena oli saada mahdollisimman ohutta ja tasapaksuista kuitua vedettyä kierteelle tai sellaista tylsää lankaa halusin itse tehdä. Muut kurssilaiset tuntuivat tekevän epätasaista ja paksua taidelankaa. Alla olevassa kuvassa värttinällä on sitä kehrättynä, mutta ei vielä kerrattuna.

Viimeiseksi kokeilin villan karstaamista. Se tuntui yllättävän raskaalta käsissä, mutta suhtkoht simppeliä touhua. En vielä kerennyt näistä karstaamistani  villalepereistä kehrätä lankaa.


Omat karstat on hankintalistalla seuraavana. Kehrääminen värttinällä oli hidasta, mutta kivaa touhua. Alusta asti itsetehtyä lankaa ja ihana lampaan tuoksu käsissä. Kurssista lupailtiin kevätpuolella jatkoa rukin kanssa, sitä odotellessa.

2 kommenttia:

  1. Oma lanka on hieno saavutus. Minulla on karstat, 2 rukkia ja värttinä. Vain aikaa puuttuu. Ehkä täytyy joskus käydä kertauskurssi kehräämiseen, viimekerrasta on vuosia. Nyt olen ostellut suomenlampaan villaa valmiina lankana lampureilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä lankaa arvostaa erilailla kun se on itse tehtyä :) Saa nähdä mihin raaskii käyttää. Minultakin löytyy sellainen perintö kiikalaisrukki, mutta se ei taida olla ihan kunnossa, vielä kun löytäisi jonkun osaavan puusepän.

      Poista