sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Kasvivärjäystä ronskisti


Eilinen päivä kului pihalla "roskien poltossa". Pitkään on pitänyt kokeilla kasvivärjäystä ja nyt kun olen lomalla ja mies oli mökkireissulla, minä jumissa lasten kanssa kotona niin käytin tilaisuuden hyväkseni ja laitoin pojat keräilemään kanssani kasveja. Ruvettin polttelemaan sitten puutarharoskia ja siirryttiin rakennusjätteisiin ja siirettiin kattilat tulille. Vetenä on käytetty kaivovettä ja lanka on suuremmaksi osaksi Pirtin kehräämön karsta-ja kampa-lankaa.

 Ensimmäinen kokeilu oli puna-apilan kukinto ja nokkosen lehdet. Niitä survoin 8 litran kattilan täyteen ja saksin keittiösaksilla, ensimmäiseen kokeiluun jopa esipuretin langan alunalla, mutta tulos oli hieman pettymys kun väri oli hiukan haalea, kuitenkin ihan ok. 



 Kattilat mustuivat ketkessä avonuotiolla. Loput puretukset on tehty samaan aikaan värjäyksen kanssa. Toinen kokeilu Haavan ja koivunlehdistä oli upea. Väri oli iloisen keltainen, harmittaa etten ottanut kaikista liemistä kuvia. Lopputuloskin oli upea, jälkivärjäsin vielä toisen vyyhdin.

Sitten laitettiin kattilallinen sini-liilan värisiä lupiinin kukkasia pataan ja taas olin myyty, väri oli hieman vihertävän sininen ja lopputuloksestakin tuli aika sinisävyinen.



 Edellisellä mökkireissulla oltiin jo poikien kanssa kerätty sangollinen männynkäpyjä, jotka mätkin kirveellä halki (oli muuten homma!) sekä litran verran omenapuun kuorta, niitä oltiin muutama päivä jo lioteltu ja nekin pantiin sitten pataan. Kiva vaaleanruskea tuli siitäkin.

Lopuksi vielä tyhjensin pakkasesta 3 litraa toissavuotista mustikkaa kattilaan, kiehautin ne ja eikun langat liemeen. Tiedän että marjojen värinkestävyys ei ole hääppöinen , mutta en voinut vastustaa. Laitan kuvaa tänne muutaman kuukauden päästä miltä näyttävät.





Värit vasemmalta alkaen: puna-apila-nokkonen(ripaus lupiinin kukintoa). Toinen vyyhti Lupiinin kukintoa, kolmas vyyhti mustikkaa, neljäs jälkiväri mustikkaa ja viides lupiinin kukan ja mustikan jälkivärjäys. Kuudes vyyhti Haavan ja koivun lehdet, seitsemäs niiden jälkivärjäys. Kahdeksas ja yhdeksän vyyhti männynkävyt-omenapuun kuori, ja viimeiset kaksi vyyhtiä Lupiinin ja haavanlehtien jälkivärien yhdistys ja jälkivärjäys.

Alla puna-apila-nokkonen ja Lupiinin kukinnot.


Ohjeet pähkinänkuoressa näihin ronskimpiin värjäyksiin ilman hienosäätöä ovat:

Kattila täyteen kasvia/luonnon antimia, leikellään silpuksi saksilla, keitetään tunnin verran. Siivilöidään moska pois, Sekoitetaan liemeen ruokalusikallinen alunaa, laitetaan kostea lankavyyhti sekaan(pasmalanka keppiin pujotettuna) ja pidetään höyryävänä tunnin verran, sitten huuhdellaan asteittin kylmenevässä vedessä. Kuivumaan.


2 kommenttia:

  1. Ai vitsit, oon kanssa ostanut viime syksynä kirjan: Luonnonvärjäys, Moreeni. Mutta en ole muuta tehnyt kuin ihaillut kuvia;) Voipi olla että joutuu tämän sun jutun inspiroimana kokeilemaan itsekkin :)

    VastaaPoista