maanantai 26. joulukuuta 2016

Kesäntuoksuja talvella

 Tänä vuonna annoin lahjaksi kesää purkissa.
Keräsin kesällä erilaisia terveysvaikutteisia luonnonyrttejä, kuivatin ja silpuin ne pilttipurkkeihin merisuolan kanssa. Purkin voi sitten tyhjentää vatiin kiehuvan veden kanssa ja kesäntuoksut sekä terveyshyödyt valtaavat mielen lisäksi jalat. Mukaan laitoin itse valmistettua jalkavoidetta jota voi sivellä kylvyn jälkeen ja sutaista sukat jalkaan, kyllä jalat kiittää.

Rohdoskasveihin kannattaa paneutua kunnolla ja ottaa selvää, mihin vaivoihin ne auttavat ja mitkä sopivat yhteen. Minä tutkiskelin eri sivustoilta tietoa, laitan yhden linkin takapihan yrttikasvi-blogiin, sillä sieltä löytyy tietoa laajasti ja kattavasti. Kirjallisuudesta mainittakoon suomalainen Henriette Kressin Käytännön lääkekasvit.


Tein kahta eri jalkakylpyä. Toisesta tuli elvyttävä ja parantava, siihen laitoin :
3/4 dl siankärsämön kukintaa, piharatamon lehtiä sekä mesiangervonlehtiä ilmavasti
1/4 dl merisuolaa.

Toinen jalkakylpy oli puhdistava ja hoitava.
3/4 dl ilmavasti mustaherukanlehtiä, koivunlehtiä, puna-apilankukintoa
1/4 dl merisuolaa.


Jalkavoidetta varten tarvitaan isokattila, johon tulee vettä ja pieni kattila haudekattilaksi. Aineet vain kaikki haudekattilaan ja sulatellaan. Sitten purkitetaan ja annetaan jähmettyä. Ostin maustepurkkeja Tiger-kaupasta tähän, mutta pilttipurkki on hyvä myös.

Karitevoita (sheavoi) n. 2 dl,
mehiläisvahaa raastettuna 1/4 dl,
kookosöljyä 2 rkl,
halutessa muutama tippa jotain eteeristäöljyä.

Tämä resepti on siinä mielessä hyvä kun ainesosat ovat kaikki pitkäikäisiä ja voide säilyy yhtä pitkään kun ainesosat eli n.2 vuotta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti