lauantai 27. tammikuuta 2018

Kurkistus Pirtin kehräämöön


Osallistuin  koulussa lammaskurssille ja pääsimme sen siivittämänä Pirtin kehräämöön vierailulle. Hartaasti odotettu vierailu oli perjantaina, kävimme ensin matkalla Heinolassa yhdessä suomen suurimmista lampoloista ja Finskin taljatukussa, maltoin juuri ja juuri pysyä pöksyissäni enkä kysynyt tilallisiltakaan juuri kysymyksiä (yleensä kysyn ummet ja lammet) sillä halu lankaostoksille oli suuri. Kuvat on nyt surkeita puhelinkuvia ja sanasto on nyt ihan itse keksittyä kun en siinä melussa kuullut puoliakaan mitä esiteltiin.


Villan vastaanotossa oli valtava määrä villaa odottamassa kehräystä, lokerikoissa oli esillä erilaisia  villalaatuja ja värejä.Villat pestään valtavissa laareissa tai pesukoneissa ja laitetaan kuivumaan ilmavasti puukehikoille kuivaushuoneeseen.Pesun ja kuivatuksen jälkeen villa menee tällaiseen koneeseen joka  jotenkin muistaakseni pöyhensi ja halko sitä, siitä sitten karstauskoneeseen, joka teki langasta harsomaista levyä.

Levyistä sitten nauhaa ja tästä hahtuvanauhasta sitten toisella koneella kierrettiin nauha langaksi. Toiset langat oli yksisäikeisiä, toiset kerrattiin monisäikeiseksi. Osa karstalevyistä jätettiin huovutuslevyiksi.Viimeiseksi langat vyyhditetään tällä koneella ja värjättävät langat lähetetään värjäämöön, toiset menee suoraan puotiin tai jälleenmyyntiin.

Kehräämöhän on melkein 70 vuotias ja suomen suurin kehräämö. Kauppa oli pullollaan ihania lankoja ja käsitöitä. Muutamia huipputarjouksia oli sen lisäksi, että saimme -10 % alennuksen kaikista normaalihinnoista.
Tässä on alla oma lankasaaliini. Nappasin jämävyyhtejä 25 euron/kg laarista, muutaman liukuvärjätyn 45 euron/kg ja sitten ihan priimaakin lähti mukaan muutama vyyhti.


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen selvitys villasta varsinkin kun olen suunnitellut matkaa kehräämöön myöskin. Löysin blogisi noiden sota-ajan tumppujen kautta ja onpa täällä kaikkea kivaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, ehdottomasti vierailun arvoinen paikka jos siellä suunnalla liikkuu ja kotimainen lanka kiinnostaa.

    VastaaPoista