maanantai 29. toukokuuta 2017

Loma Istrian niemimaalla
 Kotiuduimme toissa yönä lomareissulta Kroatiasta ja täytyy todeta, että oli kyllä paras reissu ikinä.
Olimme vuokranneet taas hieman isommalla porukalla huvilan uima-altaineen Istrian niemimaalta maaseudulta ,Pulan lentokentän lähistöltä Valtura-nimisestä kylästä. Kylässä ei paljon nähtävää ollut, kirkko, kauppa ja ravintola, mutta huvila oli kyllä upea, joskin moderni meidän makuumme ;)

Vajaan kymmenen kilometrin päässä Sisan-kylässä oli aivan upea uimaranta, jossa viihdyimme yhden päivän nauttien näkymistä, auringosta ja merivedestä. Uimarannat Kroatiassa ovat kivisiä ja kallioisia, mutta täältä löytyi lapsille jopa hieman hienoa hiekkaa. Ranta oli vaikean matkan päässä, kannattaakin kysyä apua paikallisilta, heiltä mekin saimme vinkin tänne rauhalliseen paratiisiin.
Kartasta vähän ympyröin kaupunkeja, joissa kävimme, mutta näiden lisäksi oli lukuisia pikkukaupunkeja, joita ei näin isossa kartassa ole. Vuokrasimme suuren yhdeksän hengen pakettiauton ja suhasimme sillä ympäriinsä. Välimatkat olivat lyhyitä, joskin välillä ne tuntuivat pitkiltä teiden kiemurrellessa. Auton vuokraaminen Kroatiassa on edullista.

Ruusut olivat tähän aikaan upeita, puutarhat oli upeasti hoidettuja ja muutenkin yleisilme maassa on todella siisti.


 Pulassa näkyi roomalainen aika vahvasti. Vierailimme amfiteatterissa ja kuljimme vanhassa kaupungissa. Söimme muutamaan kertaan Pulassa ja kävimme lauantai aamulla markkinoilla.

Vrsar oli viehättävä kalastajakaupunki Rovinjin ja Porecin välissä. Vuokrasimme sieltä veneen ja teimme matkan vuonolle pitkin rannikkoa.
Rovinj oli yksi viehättävimpiä kaupunkeja ikinä. Kapeilla kujilla oli varsinkin aamulla ihana tunnelma kun kaduilla oli vain paikallisia ja tunnelma oli seesteinen, iltapäivällä kaupungin valtasivat turistit ja me pakenimme illaksi Poreciin. Ennen sitä kävimme vielä veneristeilyllä, jossa oli lasipohja, lapset saivat ihailla merenpohjaa asukkeineen.
Medulinin lähellä niemenkärjessä sijaitsi luonnonpuisto Kamenjak, jossa oli monia suloisia rantoja, eläinfarmi ja lukuisia baareja.


Yksi ihastuttava vuoristokaupunki oli Motovun. Se on kuuluisa tryffeleistään, täällä siis kannattaa tilata tryffeliannos. Käsityökaupat olivat voimissan Kroatiassa ja matkamuistoksi valikoituikin käsintehtyjä koruja ja tauluja. Unohtamatta viinejä!

 Rabac oli myöskin suloinen kaupunki vuorten välissä, tällä matkalla näki upeimpia maisemia, Labinista niin ikään oli upeat maisemat.


Istriassa on paljon tekemistä lapsille, oli dinoparkia ja vesipuistoa, meidän lapset tyytyivät kuitenkin uima-altaaseen ja merenrantaan, mutta saivat he maistaa myös vauhdin huumaa Pulan lähistöllä olevalla karting-radalla. Niinkuin seurueen muutkin miehet.Ruoka oli Istrian alueella huomattavasti parempaa kun Splitissä, sanoisin jopa hyvää. Pizzat olivat erinomaisia. Italian vaikutus ruokakulttuuriin on suuri.
 Lankoja löysin muutamasta kaupasta, mutta ne olivat lähinnä akryylia tai sitten samaa kamaa kun meiltäkin saa, ei siis käsityöläisen materiaali paratiisiainesta.

Toukokuu on hyvä aika matkustaa Kroatiaan, turistit eivät ole vielä vallanneet paikkaa ja luonto on kauneimmillaan, hinnatkin ovat edullisempia tähän aikaan, säät ovat tietenkin epävakaampia, mutta meillä kävi tuuri ja koko viikon oli upeat kelit (21-26 astetta), mitä nyt välillä oli viileää tuulta.

Tähän maahan ihastuin kyllä iäksi jo viime kerralla, mutta nyt olen täysin vakuuttunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti