torstai 29. lokakuuta 2015

Insinöörisukat

Paljon on ollut tapetilla viimeaikoina perinneneulominen ja perinnekuviot. Meidän suvulla on yksi perinteinen villasukkakuvio, sukat on nimetty insinöörivillasukiksi. Nimen merkitystä en tiedä.

Isoisäni täti Alli Heikkilä oli kova käsityöläinen. Hän valmisti pellavaa, kutoi mattoja, kirjoi, neuloi. Upeita töitä. Minulla on paljon säästössä. Nämä insinöörisukat ovat sellaiset, jotka Alli tiettävästi oli itse suunnitellut. Näihin käytettiin aina Novitan nalle-lankaa, joka siihen aikaan olikin huippu hyvää ja kestävää. Insinöörisukkia neuloi myös minun äitini täti ja oma mummuni. Alli oli kuitenkin superneuloja.

 Meidän suvulla oli sellainen perinne, että jouluaattona hautuumaalla käynnin ja ruuan jälkeen mentiin Heikkilään kahville. Heikkilä oli koko suvun kokoontumispaikka, maalaistalo, siellä asusti vanhapiika-siskokset, pappani tädit, Aino, Aune, Helvi ja Alli. Alli kutoi joka jouluksi kaksi jätesäkillistä näitä sukkia ja jokainen sai valita itselleen mieleisensä. Heikkilä myytiin kymmenisen vuotta sitten kun talolle ei ollut jatkajaa. Samoihin aikoihin laskettiin maanlepoon myös Alli-täti.

 Kuvan sukat ovat vuosikymmeniä vanhoja. Joukossa on myös kahdet minun tekeleeni. Sitten kun minulla on aikaa (ehkä eläkkeellä) niin aion jatkaa Allin hienoa lahjasukkaperinnettä. Tästä alaspäin ovat minun tekemiäni. Vaikka sukka näyttää hölmön malliselta ilman jalkaa niin sen istuvuus jalassa on kuitenkin loistava. Sukat olivat useimmiten pitkiä, myös miehille, sillä olemme maalais ja -metsuri sukua, sukkien piti istua saappaisiin ja lämmittää koko matkalta.
Tähän kokeilin isoveli-lankaa. Kyllä ohuempi lanka sopii paremmin tähän kuvioon.


1 kommentti: